Luomuruokaa netistä

  • 06 Oct, 2022

Voit ostaa luomuruokaa netistä.

Luomutuotanto on monen kuluttajan mielestä juuri oikea tapa saada oikeanlaista ruokaa. Tuotantotapa on ympäristön kannalta paras mahdollinen sekä eläinten hyvinvoinnille on asetettu korkeat vaatimukset. Kuluttajien mieleen on myös se, kuinka helposti saa luomuruokaa netistä ja se, että sitä on tarjolla huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin. Myös luomumarjat siirtyvät vähitellen nettiin ja niitä on mahdollisuus saada sieltä myös pakasteina. Se avaakin täysin uuden mahdollisuuden näiden ruokien ostamiselle.

Mitä luomu on?

Jos mietitään lihaa, niin luomutuotannon eläimet saavat ulkoilla kesällä. Laiduntaminen pitää huolta ja edistää niiden jalkojen terveyttä sekä lihaskunto paranee. Ne myös saavat nauttia luontaisesta ravinnosta eikä myöskään ole huono asia, että saavat nauttia lajilleen tyypillisestä käyttäytymisestä. Kun ostat luomuruokaa netistä, saat aitoa makua ja tiedät, että tuotantojärjestelmä on hyvin valvottua. Siksi voit hyvillä mielin tulla kauppaamme ja ostaa sekä luomutuotteet että keittiötarvikkeet netistä. Eläinten hyvinvointi on noussut yhä tärkeämmäksi asiaksi ja luonnonmukainen kasvatus antaa eläimille siihen mahdollisuuden.

Luomuna voidaan myös kasvattaa mansikkaa tai pensasmustikkaa. Käytännössä se tarkoittaa, että mustikkamuffinssit ovat terveellisempiä, koska mitään kemiallisia kasvinsuojeluaineita ei ole käytetty. Viljelijät pyrkivät ehkäisemään tauteja ilmavalla kasvustolla, terveillä taimilla sekä joissakin tuotteissa jopa vuoroviljelyllä. Tuholaisia torjutaan niiden luontaisilla vihollisilla, joten esimerkiksi mansikkapunkkia voidaan torjua petopunkeilla. Ne puolestaan eivät leviä hallitsemattomasti, koska ne eivät kestä talvea.

Turvallista luomuruokaa netistä

Mikä tekee luomuruuasta terveellisempää ja turvallisempaa? Luomumarjat ja -vihannekset kasvatetaan ilman torjunta-aineita sekä niissä ei myöskään ole lisäaineita. Se tarkoittaa käytännössä, että kuluttaja saa tuotteensa puhtaampana ja se mielletään terveellisenä. Erilaiset aineet, joita käytetään tuholaisten torjunnassa, eivät vaikuta terveyteen heti vaan niiden vaikutus näkyy vasta esimerkiksi vuosien kuluttua. Kaikkia torjunta-aineiden vaikutuksia ei myöskään ole tarkasti tutkittu, joten ei voida sanoa, miten ne vaikuttavat ja altistavatko ne jollekin tietylle sairaudelle. Vaikutukset voivat näkyä vasta seuraavissa sukupolvissa.

Luomuruuasta on myös tehty kansainvälisiä tutkimuksia. Niiden mukaan näissä tuotteissa on enemmän antioksidantteja kuin tavallisessa ruuassa. On kuitenkin todettu, että niiden merkitys on vähäinen, vaikka asiaa katsotaan kokonaisruokavalion kannalta. Luomussa on myös vähemmän typpeä sekä nitraattia ja niiden haittavaikutuksia. Lisäaineiden määrä onkin tiukasti säänneltyä ja ne, mitä käytetään, ovat peräisin luonnosta. Lisäaineet, jotka ovat sallittuja, ovat välttämättömiä elintarvikehygienian takia.

Marjojen luomukeruu

Villiluomu on nousemassa yhdeksi vientivaltiksi ja se tarkoitta sitä, että Suomen puhdas luonto on omiaan sille, että maassamme on täydelliset edellytykset niin sanotulle luomukeruulle. Meillä on paljon luonnonmarjoja sekä koivunmahlaa, jota menee myös vientiin. Villiluomu on varsin kysyttyä ulkomailla ja sitä menisi paljon enemmän kaupaksi. Ostamalla luomuruokaa netistä varmistat myös sen, että kysyntä kasvaa ja tuotteita on enemmän tarjolla jatkossakin.

Luomutuotannossa koko toimitusketjun on täytettävä luomuehdot. Jos metsänomistaja on hankkimassa luomusertifiointia, on myös marjoja ostavan tukun sekä hilloa valmistavan yrityksen kuuluttava ketjuun. Pelkästään yksi osapuoli ei tee tuotannosta luomua.