Öljyt

Millaiset öljyt sopivat ruuanlaittoon

Öljyt ovat mielenkiintoinen aihe ruuanlaitossa ja myönnettävä on, että osa kokeista ovat niitä vastaan ja toiset puolestaan suosivat. Niitä voi käyttää myös salaatteihin ja ne saattavat makunsa puolesta tuoda mukavaa lisää sekä terveellisyyttä salaatinkastikkeen tilalle. Paistoöljy on tuote, josta puhutaan silloin, kun tarkoitetaan ravintola- ja ammattikäyttöön tarkoitettuja öljyjä. Tosin monet kotikokeille tarkoitetut ovat paistamiseen, myös oliiviöljy, josta usein sanotaan, että se ei sovellu siihen lainkaan. Se sopii yhtä lailla paistamiseen kuin mikä tahansa muukin ja tästä pinttyneestä käsityksestä olisi hyvä päästä eroon.

Öljyt ovat hyvin samanlaisia tuotteita kuin säilykkeet eli niitä voi säilyttää huoneenlämmössä. Tosin on otettava huomioon se, että ne on syytä säilyttää kaapissa niin, että niihin ei kohdistu auringonvaloa.

Suositut öljyt monipuoliseen ruuanlaittoon

Öljyt ovat asia, joista todellakin voi kiistellä, sillä niitä on vaihtoehtoina monenlaisia ja jokainen kotikokki vannoo oman suosikkinsa nimeen. Siitä ei voi kiistellä, että terveelliset ruokaöljyt ovat ruuanvalmistuksessa oivallinen vaihtoehto voille eikä siitä, että saako öljyt netistä vai ei. Ne ovat hyviä nettikaupan tuotteita.

Rypsiöljy on ehkä suosituin, mutta sen rinnalle on nopeasti noussut myös oliiviöljy kaikesta huolimatta. Molemmissa on runsaasti tärkeitä rasvahappoja ja siksi niitä voi käyttää arkisessa ruuanlaitossa jatkuvasti. Näiden rinnalla on myös auringonkukkaöljy, joka on melko mauton, mutta se sopii hyvin myös leivontaan. Kookosöljy puolestaan ei pärjää näille kolmelle, koska siinä on kovia rasvoja.

Paistoöljy vai salaattiöljy

Paistoöljy toimii siis hyvin korkeissa lämpötiloissa, mutta sellainen öljy, jolla on alhainen savuamispiste, ei sovi paistamiseen. Yksi tällainen on pellavansiemenöljy. Se on hyvin terveellinen ja sitä voikin käyttää lisukkeena salaateissa. Seesamiöljy sen sijaan käy hyvin vaihtoehdoksi myös kaikessa ruuanlaitossa rypsi- ja oliiviöljyn rinnalla. Se pähkinäinen maku voi tosin yllättää. Kun tilaa öljyt kuten myös monet muut keittiötarvikkeet netistä säästyy aikaa itse ruuanlaittoon.

Jotkut tietyt ruuat vaativat täysin omanlaisen öljytuotteen. Esimerkiksi aasialaisissa ruuissa käytetään paljon maapähkinäöljyä. Se on monikäyttöinen ja kestää kuumennusta todella hyvin. Siinä on tosin vahva pähkinäinen maku, joten sitä pystyy käyttämään myös salaateissa sekä useissa kastikkeissa. Öljyt ovat todella mielenkiintoisia tuotteita ja niitä oppii käyttämään, kun rohkeasti kokeilee. Kokeilun voit aloittaa jo tänään!